Appell till borgerliga

Mycket snart är det val och jag tänkte vända mig till dig som tänker rösta borgerligt. Kanske har du sett att jag tidigare appellerat till dem som tillhör eller kommer ur arbetarklassen. Jag vill inte heller lämna borgerliga medresenärer i sticket.

Min bakgrund

Jag har många borgerliga vänner och vill gärna också ge min syn på politiken till dig, som hör till den klass jag reste till på grund av min nyfikenhet och de möjligheter jag bjöds. Först lite bakgrund, så att du vet var jag kommer ifrån. Min far var verktygsslipare på Karlskronavarvet, min mor hemmafru, som det ofta såg ut på 40- och 50-talen. vi blev till slut fem barn i familjen, så det fanns mycket att göra och många att försörja. Som äldst i syskonskaran, fanns ingenting annat för mig efter folkskolan, än att utbilda mig vid stadens verkstadsskola, för att så snabbt som möjligt få egen försörjning. Efter två år var jag elektrikerlärling, också det vid varvet. Man arbetade 50 timmar i veckan och gick två sena kvällar i veckan på teoretisk vidareutbildning. Teorin intresserade mig, och jag fortsatte senare med mer studier, först ett år med hjälp av ett mindre lån min pappa tog och med stöd från facket, senare med statliga lån och så småningom studielån upp till doktorandnivå. Däefter har jag arbetat som lärare vid tekniskt gymnasium och tekniska högskolor i Linköping och Stockholm. En klassisk klassresa, som möjliggjorts tack vare ett samhälle som investerar i utbildning.

Höger och vänster

Motsättningen mellan höger och vänster i politiken är fundamental i demokratin – att idéer bryts mot varandra, att alla kommer till tals och presenterar sina tankar om hur samhället bör utformas. Slutligen väljer vi de företrädare som vi anser bäst representerar de tankar vi själva har. Demokratin må ha sina svagheter, men är ändå värd att värna om för att hålla ihop ett samhälle och få det att fungera, så att de flesta kan leva ett värdigt liv.

Marknadskrafterna fungerar bara delvis i form av relationen mellan tillgång och efterfrågan, men har också en inbyggd tendens att öka välståndet (i form av kapital) till dem som redan har ekonomiska muskler och från dem som inte har det. Mycket få vill ha en sådan typ av rå kapitalism, och en av samhällets uppgifter är att se till att värdet av det som produceras, kommer alla till del. Så sker också i ett välfungerande samhälle som vårt, bl.a. genom gemensamma åtaganden som skolor, sjukvård, infrastruktur, försvar, försäkringssystem och mycket annat. De flesta är överens om detta, men oense om metoderna.

Hot mot demokratin

Det finns hot mot vår typ av demokrati, inte bara i Sverige utan i hela västvärlden. I Europa, såväl som här, växer populistiska, nationalistiska och rasistiska partier och organisationer sig starka. Partier som SD, Femstjärnerörelsen och Lega i Italien, Nationella fronten i Frankrike, FPÖ i Österrike och Frihetspartiet i Nederländerna, är partier på frammarsch. De väljs in i parlamenten och banar därmed väg för än mer främlingsfientliga och rasistiska partier, som NMR och AFS i Sverige. Samtidigt ser vi att den s.k. alt-right-rörelsen med bas i USA gör inbrytningar i Europa och förstärker denna ultrahöger. De har ännu inte någon stor politisk makt, men förmåga att ställa till oreda och ibland beslutsförlamning i parlamenten, och framför allt att förgifta debattklimatet i samhället.

Det här måste vi stoppa tillsammans, om vår demokrati skall fortsätta att fungera, med beslutsmässighet i parlamenten, med fria media och de fri- och rättigheter vi arbetat fram och vant oss vid. Att vi inte kan ta ett sådant fritt samhälle för givet, kan vi se av utvecklingen i de forna öststaterna som Polen och Ungern.

Vad rör oss Polens affärer? Jo genom att usla idéer har smittoeffekter liksom som de goda.

Valet

Jag vill att vi skall bevara ett samhälle där alla har frihet att utvecklas efter sin förmåga, utan hinder av bakgrund, kön, sexuell läggning eller pigment. Ett samhälle där lagen gäller lika för alla. Ett samhälle där alla får komma till tals och där idéer kan brytas mot varandra i ömsesidig respekt mellan meningsmotståndare, men också ett där fakta värderas högre än lösligt tyckande.

Om du röstar borgerligt av hävd, och tror på de idéer som Alliansen eller Moderaterna vill genomföra, lär jag inte kunna omvända dig till att rösta till vänster. För många av mina borgerliga vänner är det nog så.

Det jag vill med denna appell, är att du tänker efter och hjälper mig att se till att främlingsfientliga krafter får så litet inflytande som möjligt. Ser du SD som ett parti bland andra, som bör ”släppas in i värmen”, så betänk att de är ett parti med starkt nationalistiska idéer, som vill isolera landet från omvärlden, bl.a. genom utträde ur EU. Ett parti som på alla plan lierar sig med liknande isolationister i övriga Europa. De är ett parti vars högsta företrädare ser Orbans Ungern som ett föredöme, ett land som isolerar sig, och där lagstiftningen politiseras och yttrandefriheten kringskärs. Vi måste till varje pris bromsa den utvecklingen, vänster och borgare tillsammans. Partier som inte förmår att klart dra en gräns mot denna typ av nationalism borde man inte rösta på.

En enda röst kan inte tyckas spela någon större roll, och det är sant, men demokratin går ut på just detta, att alla röster tillsammans avgör hur landet styrs och vilka idéer som råder över samhällsutvecklingen. Det kan också se ut som om valet bara gäller en enda mandatperiod, men många av de beslut som fattas får betydligt längre räckvidd än så. Bostäder som byggs används i femtio år eller mer, infrastruktursatsningar påverkar ännu längre, en fungerande sjukvård de närmaste åren påverkar produktiviteten och en bra skola är en avgörande framtidssatsning, som påverkar generationer. En röst är inte mycket, men en miljon röster är avgörande.

Alla våra röster behövs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.