Appell inför valet

Din röst behövs.

Om du, liksom jag, är arbetarklass, eller kommer ur arbetarklass, har du anledning att vara stolt över det. Kapitalet behövs förstås, liksom driftiga entreprenörer och företagsbyggare. Det är ändå vi, de många, som tillsammans med socialliberaler byggt upp välfärdsstaten, under motstånd från högerkrafterna. Det var våra fäder och mödrar som samlades för att gemensamt skapa ett tryggare land för alla att leva i. Vi har skapat arbetarskydd, A-kassa och sjukförsäkring, anställningstrygghet, semestrar, pensioner, barnbidrag, studiebidrag och mycket annat. Det har skapat en trygghet, som ger oss frihet att leva våra liv efter förmåga.

Vi kan fortsätta samhällsbygget om vi samlar oss igen

Alliansen under ledning av M fick åtta år vid makten, och man fick chansen att visa vad man ville göra, hur deras samhällssystem ser ut. Man sänkte skatterna, men bara för dem som arbetar. Den som är sjuk, arbetslös eller gammal, är mindre värd. Man sänkte också a-kassan och sjukförsäkringen och man satte en gräns för hur länge någon får vara sjuk. Man säger att ”det skall löna sig att arbeta” – det gör det alltid. Man säger att försämringarna i försäkringarna skall få folk att söka jobb, som om vi vore sjuka eller arbetslösa av lathet.

M hade fräckheten att kalla sig ”det nya arbetarpartiet” och sedan ”det enda arbetarpartiet”. Det är oförskämt, med tanke på hur man ser på oss, som dagligen går till våra arbetsplatser och utför allt det arbete som måste göras på hundratusentals företag och i offentlig sektor, som sjukvård, äldrevård, förskola och skola, osv.

Besvikelser

Många är besvikna på socialdemokratin, som man tycker övergav sina ideal under inflytande av den högervåg (nyliberalismen), som drog över hela västvärlden, och det är begripligt.

Nu råder andra vindar och de svenska Socialdemokraterna har återvänt med kraft till sin ideologi. Målet är ett solidariskt samhälle, där alla skall kunna känna tryggheten och friheten att utvecklas efter egen förmåga.

Det finns ju en annan besvikelse, som många känner, den där om brutna vallöften, det som kallas ”svekdebatten”. Den beror ju faktiskt på oss väljare. Under den pågående mandatperioden för S-Mp- regeringen, tvingades man första året regera med en borgerlig budget, därför att många väljare röstade på SD, som gärna ville ”röra om i grytan”. Dessutom hade regeringen alltför få röster i Riksdagen, för att uppfylla sina ”vallöften”. Det ett parti vill genomföra, kan bara göras om vi väljare röstar för det. Att lägga sin röst på ett annat parti, och sedan klaga på S håller inte.

Trots bara tre år med egen budget och en motsträvig riksdag, har den S-ledda regeringen ändå åstadkommit mycket. Man har börjat återställa skillnaden i beskattning mellan dem som arbetar och pensionärerna, man har tagit bort utförsäkringen av långtidssjukskrivna, man har ökat byggandet av hyresrätter, som folk med lägre inkomster har råd att bo i, och mycket mer. Det har skett genom delfinansiering av hittills 11 000 bostäder, och mer behövs.
Kort sagt har man påbörjat ett ambitiöst projekt för att människor, oberoende av bakgrund, skall kunna leva ett anständigt liv.

Framtiden

Mycket återstår att göra och S har stora ambitioner för att bygga vidare på ett solidariskt samhälle. För att det skall vara möjligt, krävs ett starkt stöd i Riksdagen.
Vi som faktiskt bär upp det här samhället med vårt vardagliga slit, vi kan också se till att bevara och utveckla det välfärdssamhälle vi skapat. Vi kan bara göra det, om vi samlar oss, som vi och våra förfäder gjort tidigare.

Om du, som jag, vill ha ett samhälle, där alla kan utvecklas och leva värdiga liv, finns inga skäl att rösta på SD, som lever på att så misstro mellan oss, och som inte har någon lösning på något problem alls. Jag vet att många ur LO-facken kan tänka sig det. Om det sker har SD lyckats med just det de vill, det som är deras mål – att splittra arbetarklassen. SD är inget arbetarparti. De ligger långt till höger om all höger, och skiter fullständigt i oss.

I det här valet finns inte tid och utrymme för att ”proteströsta” av besvikelse, eller för att ”röra om i grytan”. Det är dags att vi samlar oss igen mot attackerna från höger, och ger vänstern och socialdemokratin tillräckligt många röster i valet, så att vi tillsammans kan skapa ett bättre samhälle för alla.

Det är det här vi kan göra tillsammans, och vi har gjort det förr. På valdagen har vi makten att skapa ett bättre samhälle.

Alla våra röster behövs!

En kommentar på “Appell inför valet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.